Küsimus termostaadi avanemise temperatuuri kohta

Küsimused, probleemid ja arutelud seoses mootoriga.

Moderaatorid: etnies858, dellu, J.Aru, GTI

Vasta
kuivati
Huviline
Postitusi: 9
Liitunud: 22 Veebr 2015, 19:36
Asukoht:
Tänanud: 2 korda

Küsimus termostaadi avanemise temperatuuri kohta

Lugemata postitus Postitas kuivati »

Autoks on 1992a VW Passat 1.9 50kW

Selles autos oli termostaat, millele on peale kirjutatud 87kraadi. Kas see tähendab seda temperatuuri millest alates hakkab see termostaat avanema?
Testisin seda termostaati vees keetes. Tulemuseks sain selle,et termostaat hakkab vaikselt avanema 80-81kraadi juures. 87 kraadi juures on termostaat juba päris palju lahti ja edasi läheb veel rohkem lahti.
Autoga sõites jääb ka salongi seier umbes 80 kraadi juures seisma ning ülespoole ei lähe. Kohapeal veidi aega gaasitades õnnestus näit viia ~85 kraadini ja kindlasti oleks see 90-ni jõudnud, kuid ei näinud mõtet rohkem gaasitada.

Mootor soojenes tänase ilmaga 80 kraadini peale 5-6km läbimist. Salongi tuleb sooja ka üsna normaalselt.


Võtsin prooviks ka oma vana auto pealt termostaadi: 1990 1.6 59kW. See termostaat oli kasutuses selle aasta veebruarist kuni augustini. Selle termostaadiga soojenes vana auto mootori temperatuur alati 90 kraadini. Selle termostaadi peale on samuti 87kraadi trükitud. Kuid nüüd kui seda termostaati uues autos proovisin, hoidis see samuti mootori temperatuuri umbes 80 kraadi ringis.

Kas need termostaadid on kuidagi reguleeritavad ja ma olen kogematta nad valeks kruttinud? Või on juhuse läbi kaks termostaati sama rikkega ning avanevad liiga vara?
Või on viga kusagil mujal?
Mõõtsin ka jahutusvedeliku temperatuuri paisupaagis. See oli umbes 75 kraadi ringis samal ajal kui salongi seier näitas ~80 kraadi. Jahutusventilaatori tõmbasin välja katsetuste ajaks.

GTI
Moderaator
Postitusi: 7850
Liitunud: 18 Mär 2003, 19:17
Auto: G3 3.0 VR6 N/A
Asukoht: Tallinn Nõmme
Tänanud: 68 korda
Tänatud: 159 korda

Re: Küsimus termostaadi avanemise temperatuuri kohta

Lugemata postitus Postitas GTI »

Sama termostaat erinevatel mootoritel käitub kindlasti erinevalt. Temperatuuri mis on termostaadi peale kirjutatud ning mootori töötemp. mida saad salongi näidiku pealt lugeda pole võrreldavad, 87 kraadine termostaat ei pea hoidma mootori töötemp. näidiku järgi 87 kraadi, see on ikka termostaadi avanemistemp. Mootori tegelikku temp. mõjutavad paljud muud tegurid ning sama termostaat võib käituda erinevates tingimustes erinevalt.
Idiootidega pole mõtet vaielda - nad veavad su oma tasemele ja lajatavad siis kogemusega. /Iid-Tõstamaa/
Tõre vanamehenäss foorumis oma võimeid välja elamas..

kuivati
Huviline
Postitusi: 9
Liitunud: 22 Veebr 2015, 19:36
Asukoht:
Tänanud: 2 korda

Re: Küsimus termostaadi avanemise temperatuuri kohta

Lugemata postitus Postitas kuivati »

Panin nüüd külge uue termostaadi "Calorstat by Vernet". Maksis see 11€. Temperatuuri näit armatuurlaual jäi ikka samaks, sinna 80 kraadi juurde. Jahutusvedeliku temperatuur paisupaagis kohe peale sõitu ja mootori seiskamist oli 81-82kraadi(mõõdetud elavhõbedatermomeetriga).
Mõõtsin ka ühe sõbra Passat B4 jahutusvedeliku temperatuuri paisupaagist. See oli 79-80 kraadi. Võib õelda, et sama mis minul. Temal läheb temperatuuri seier armatuurlaual ilusti 90 kraadini.

Tõenäoliselt on minu auto viga armatuurlaual olevas temperatuuri näidikus või selle anduris.


Samas katsetasin potis keetes kahte eelmist termomeetrit mis sel autol peal olid. Püüdsin temperatuuri võimalikult ühtlasena hoida, et inertsist mingeid mõõdapanekuid mõõtmisel ei teeks.
See termostaat mis sel autol algselt peal oli, kippus juba 78 kraadi juures avanema. Kui sel jahtuda lasin ja vastu valgust vaatasin, siis see oli korralikult sulgunud.
Teine termostaat mille võtsin oma eelmise auto pealt, hakkas 82 kraadi peal avanema. Kui lasin sellel termostaadil jahtuda, siis vastu valgust vaadates oli õrnalt näha, et see termostaat ei sulgugi lõplikult. Näha jäi hästi pisikene pilu.

Sellega läks veidi halvasti, et ma unustasin uut termostaati kontrollida ennem paigaldamist.

Lihtsalt väga imelik, et need termostaadid hakkavad ennem lubatud temperatuuri avanema.

Vasta

Mine “Mootor”